16-10-2024

Kadić za Radio Budva: Onkološkim pacijentima iz CG od novembra omogućeno liječenje i u Vojvodini

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore potpisao je ugovor sa institutima u Sremskoj Kamenici, uključujući Institut za plućne bolesti i Institut za kardiovaskularne bolesti, a od 1. oktobra, Fond je proširio ovu saradnju potpisivanjem ugovora i sa Institutom za onkologiju Vojvodine, potvrdio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Vuk Kadić.

Foto: FZOCG

„Zahvaljujem se konzulki Crne Gore u Sremskim Karlovcima u Vojvodini, gospođi Nevenki Ćirović, na čiju inicijativu je uspostavljen prvi kontakt sa predstavnicima ovih institucija“, ističe Kadić za Radio Budva.

Crna Gora ima potpisane ugovore sa dvije privatne turske bolnice, a samo u 2023. u Tursku je na pregled upućeno 308 osiguranika. Troškovi pregleda su iznosili 200.000 eura, dok su ukupni troškovi, uključujući transport, tokom prošle godine iznosili oko 400.000 eura. Ove godine, do 1. oktobra, oko 300 pacijenata je upućeno u Tursku.

Kako navodi Kadić, delegacija iz Sremske Kamenice, uključujući direktora Instituta za onkologiju i predstavnike dva druga instituta, planira posjetu Crnoj Gori, kada će obići Klinički centar Crne Gore i sastati sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Očekujemo da će prvi pacijenti najkasnije od 1. novembra, ili možda čak i ranije, poći na preglede u Sremsku Kamenicu“, dodaje on.

Kako objašnjava, ova saradnja ne podrazumijeva samo upućivanje pacijenata na preglede, već i razmjenu stručnih mišljenja i iskustava.

„Sada ćemo moći i preko telefona i skajp komunikacije da pomognemo pacijentima na mnogo brži i kvalitetniji način“, zaključuje Kadić.

M.O.