24-07-2024

Kako pomoći davljeniku

Vađenje davljenika iz otvorene vode je jako opasan i težak postupak za koji se spasioci posebno uvježbavaju. Poznato je da davljenik u samrtničkom ropcu ima ogromnu snagu i nekontrolisano ponašanje zbog hipoksije mozga.

Kako pomoći davljeniku | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ako nijeste posebno uvježbani i sigurni u sebe, davljeniku ne prilazite, jer ćete i vi postati žrtva. Pokušaćemo da damo neka uputstva kako mu pomoći, a da sačuvate sopstveni život.

Prvo razmatramo slučaj kada davljenik nije daleko od obale i kada je moguće ne ulazeći u vodu, ili ulazeći do dubine na kojoj možete da stojite, da mu pružite nešto za šta bi se uhvatio. Najbolje je dodati mu neku granu, veslo, štap za pecanje, konopac, košulju ili bilo šta, kako bi se uhvatio.

Ako je davljenik daleko, tako da morate da plivate do njega, ponesite sa sobom nešto što bi mogli da mu doturite kako bi se za to uhvatio. Najbolje je nešto čvrsto, po mogućstvu što duže - to bolje. Lagani štap za pecanje je solidno rješenje ali ne pružajte ruku!

Ako ga vadite iz vode, a nalazite se u čamcu, morate prvo imati za sebe dobar oslonac kako vas ne bi povukao sa sobom. Kada je davljenik izvučen iz vode, prva pomoć se sastoji prvo u oslobađanju disajnih puteva. Davljenik se okreće na trbuh preko koljena spasioca i pritiskom koljena na trbuh ispumpava mu se voda iz pluća i želuca, a zatim se pristupa davanju vještačkog disanja.

Ako je potrebno, gurne se i ruka u usta davljeniku i izvuče strano tijelo koje se može dohvatiti. Po izbacivanju vode iz disajnih puteva odmah započeti klasično oživljavanje vještačkim disanjem i spoljnom masažom srca.

Davljenik se po izvlačenju iz vode mora utopliti. Ovde valja napomenuti da su svi čamci na vodi nestabilni, naročito na talasima i pri naglom skretanju. Izbjegavajte da stojite na čamcu koji se kreće!