20-01-2024

Lazarević o odgovornom turizmu: Moramo da se probudimo, rezultati najbolji pokazatelji stanja, od njih se ne može pobjeći

Prema podacima Svjetske TO 1950. godine je 25 miliona turista prešlo međunarodne granice, a 2030. će ta brojka iznositi 1.800.000.000. Sve se češće govori o odgovornom turizmu, ali i o odgovornim turistima, za Jutrom iz Budve nedavno je o tome o govorila Marija Lazarević.

Lazarević o odgovornom turizmu: Moramo da se probudimo, rezultati najbolji pokazatelji stanja, od njih se ne može pobjeći | Radio Televizija Budva

Foto: Prinscreen/RTV Budva

Širom svijeta često se mogu vidjeti grafiti i parole "Turisti vrtaite se kući" zbog neodgovornog ponašanja na javnom prostoru.

Mi kao destinacija moramo biti odgovorniji prema našim resursima, ali isto tako to je dvosmjerna ulica, pa i turisti moraju odgovorno da se ponašaju.

"Neko osnovno pravilo je da kako se ponašamo kući ponašamo se isto i tamo gdje idemo. Greška koju destinacije uključujući i nas često prave jeste da se previše promovišemo, a slabo planiramo. Mi mnogo novca ulažemo u promociju destinacije da stignemo do što većeg broja potencijalnih gostiju koji mogu da nam dođu, ali što se tiče onog dijela što trebamo da pospremimo kod kuće mi to slabije radimo. Potrebna je strategija razvoja turizma i moramo to da radimo, kada bismo samo 10 odsto od tih novaca koji ulažemo u promociju uložili u stareško planiranje druge bi se pjesme pjevale", kaže Lazarević.

Crna Gora je prelijepa, ali mora se planirati koliki je naš kapacitet, postoje pravila koja se moraju poštovati.

Odgovoran turista ne ostavlja iza sebe smeće i tragove, poštuje lokalnu kulturu i tradiciju, ne podržava životinjski turizam, smanjuje ekološi otisak, putuje u manje popularna mjesta, ne cjenka se, ne daje novac prosjacima i priča drugima o odgovornom turizmu.

Moramo da se probudimo po pitanju turizma

"Nema u turizmu ništa na lijepe oči, možemo da im pričamo šta hoćemo ali ono kako mi izmjerimo šta smo uradili, ne može se od toga pobjeći ni pod tepih staviti", istakla je

D.P.