24-07-2024

Noćni nebeski spektakl u Petrovcu: Turisti i mještani uživali u posmatranju mjeseca

Prava atrakcija u nedjelju veče na rivi u Petrovcu bio je teleskop, koji su nastavnici OŠ "Mirko Srzentić" postavili kako bi turisti i učenici mogli da posmatraju mjesec.

Noćni nebeski spektakl u Petrovcu: Turisti i mještani uživali u posmatranju mjeseca | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Teleskop je finansiran od strane Fonda za inovacije Crne Gore, a Osnovna škola u Petrovcu je poznata po svom inovativnom pristupu nauci.

Dušan Radević profesor OŠ "Mirko Srzentić" zajedno sa svojim učenicima organizovao je u nedjelju veče gledanje mjeseca na rivi.


Foto: PrtSc

"Mi smo prošle godine u sklopu projekta "More zananja" dobili sredtsva za kupovinu teleskopa i tada smo počeli sa posmatranjem mjeseca i drugih nebeskih tijela, a kako smo znali da će ovih dana na nebu biti pojava super mjeseca, riješili smo da osim sa našom, djecom i sugrađanima iskustvo gledanja mjeseca podijelimo i sa turistima. Na pristaništu smo postavili teleskop i atmosfera je bila fenomenalma, pravili su se redovi i ljudi su bili željni da vide tako nešto i oduševljeni mogućnošću posmatranja mjeseca, planiramo ovakvo nešto i u budućnosti, samo ipak zatvorenijeg tipa, ali svakako naši učenici to uvijek znaju, i uvijek mogu da dovedu svoje porodice", istakao je Radević za Polis.

Škola često organizuje gledanje planeta i mjeseca, a nastavnici petrovačke škole njeguju inovacije i savremen pristup nauci.