21-10-2021

Obilježena godišnjica od stradanja u Šumaricama: Pucajte ja i dalje držim čas

U prisustvu predslednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredslednice Bundestaga Klaudije Rot, predstavnika Vlade Srbije, ministara, ambasadora i predstavnika ambasada SAD, Rusije, Nemačke, Belorusije, Velike Britanije, Poljske i drugih stranih država, delegacija iz zemlje i inostranstva, predstavnika lokalne samouprave, brojnih institucija i udruženja, na stratištu u Šumaricama kod Kragujevca danas je na prigodan način obilježena 80. godišnjica jezivog nacističkog zločina, jednog od najkrvavijih u Drugom svjetskom ratu.



Za samo tri dana oktobra 1941. godine vojnici nemačkog Vermahta su, podsećamo, strijeljali oko 3.000 nevinih građana Kragujevca i okoline, a među njima i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, koji su na svirepu, krvavu egzekuciju, bukvalno izvedeni iz đačkih klupa, kao i još 15 siromašnih dječaka, uličnih čistača obuće.

Kraj spomenika „V3” strijeljanim đacima, profesorima i građanima u Šumaricama i ove godine održan je tradicionalni antiratni, scenski program „Veliki školski čas“, uz prethodni moleban koji je predvodio vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenika Eparhije šumadijske, kao i liturgije u obližnjem Hramu Svetih novomučenika kragujevačkih.

Odajući poštu nevinim civilnim žrtvama, vijence na spomenik strijeljanim đacima, po tradiciji, prvi su položili učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije. Potom je vijenac položio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim prvi potpredsjednik Vlade Srbije Branko Ružić, ministarka Darija Kisić Tepavčević, delegacije Narodne skupštine, čelnici kragujevačke lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom Nikolom Dašićem, predstavnici ovdašnjeg Univerziteta, stranih ambasada, pobratimskih gradova, državnih i lokalnih institucija i ustanova…

Na Velikom školskom času, tradicionalnoj manifestaciji oktobarskih komemorativnih svečanosti, kraj Spomenika strijeljanim đacima i profesorima, ovom prilikom izvedena je poema „Crni dan” Duška Radovića, koja je na ovom mestu prvi put predstavljena pre pola veka, 1971. godine. Ovogodišnje izvođenje režirao je Dragan Jakovljević, a organizator je ovdašnji Spomen-muzej „21. oktobar”,

Ovaj svirepi zločin upamćen je i po rečima profesora koji je sa svojim razredom izašao na strijeljanje rekavši “Pucajte, ja i dalje držim čas“.