27-07-2024

Otvorene Olimpijske igre u Parizu spektaklom za sva vremena

Spektakularnom ceremonijom i defileom, koji će ući u istoriju, i snažnim momentom paljenja olimpijskog plamena, otvorene su Olimpijske igre u Parizu, saopšteno je iz COK-a.


Foto: COK

Prvi put se ceremonija nije održala na stadionu, već „na otvorenom“ - u veličanstvenom ambijentu jednog od najljepših gradova svijeta.

Smješteni u 85 brodova, sportisti i sportistkinje iz 205 zemalja svijeta i članovi Olimpijskog tima izbjeglica, krstarili su Senom, pred više od 100.000 gledalaca uz obalu.

U spektaklu za sva vremena učestvovali su naši sportisti, sportistkinje, treneri i članovi olimpijske misije, koje su predvodili Danka Kovinić i Milivoj Dukić, sa visoko podignutom zastavom Crne Gore u rukama.

I dok su olimpijci i olimpijke uprkos jakoj kiši uživali u jedinstvenom događaju, na monumentalnim simbolima „grada svjetlosti“ odvijao se besprekorno organizovan i osmišljen program.

Efektno, umjetnički dotjerano i prilagođeno modernom dobu predstavljeni su francuska istorija, kultura, osobenost i jedinstvo različitosti, pečatom muzičkih zvijezda poput Lejdi Gage i Aje Nakamure, uz briljantno izvođenje francuske himne operske pjevačice Aksel Sen-Sirel, te emotivni i upečatljivi performans tokom koga je Žulijet Armane izvela kultnu pop numeru, koja simbolizuje težnju za mirom u svijetu - Imagine, neprikosnovenog Džona Lenona.

Završni dio ceremonije održan je na trgu Trokadero ispod Ajfelove kule.

Nakon govora Tonija Estangea, predsjednika Organizacionog odbora Olimpijskih igara Pariz 2024. i predsjednika MOK-a Tomasa Baha, olimpijska baklja je krenula na završni put kojim su je nosile legende Zinedin Zidan, Rafael Nadal, Serena Vilijams, Karl Luis, Nađa Komaneči, Toni Parker... da bi olimpijski plamen na veličanstvenoj sceni upalili džudista Tedi Riner i atletičarka Mari Žoze Perek, dok je blistavi glas Selin Dion odzvanjao u pariškoj noći.

Plamen je u balonu obasjao Pariz, a 33. Olimpijske igre modernog doba i zvanično su otvorene.