25-07-2023

Poreski inspektori izrekli kazne od 733.000 eura, privremeno zatvorena četiri objekta

Poreski inspektori su od 1. maja do 23. jula ove godine obavili 1.895 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 157. Po tom osnovu je izdato 219 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 733.700 eura, saopštili su iz Uprave prihoda i carina.

Poreski inspektori izrekli kazne od 733.000 eura, privremeno zatvorena četiri objekta | Radio Televizija Budva

(Foto: Uprava prihoda i carina)

Ističu da su četiri objekta privremeno zatvorena.

"Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 594.425 eura, od čega je naplaćeno 292.025 eura ili 49,13%. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima). Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 4 poreska obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti. Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije", navodi se u saopštenju.

Ističu da građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

"Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika u primorskim opštinama, kod kojih su prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC u saznanju da postoji mogućnost da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Za sve obveznike kod kojih je utvrđeno neregularno poslovanje, primjenjuju se oštre kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne principe u radu UPC - neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju", zaključuje se u saopštenju.