30-03-2023

Predstavljanje projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” na Međunarodnom sajmu turizma u Budvi

Eparhija budimljansko-nikšićka i projektni partneri predstaviće danas projekat “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” na pres konferenciji koja će biti održana u okviru 31. Sajma turizma u prostorijama Jadranskog sajma u Budvi sa početkom u 11 sati i 30 minuta.


Foto: Gradkulture.me

Kako su pojasnili, ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Crna Gora – Srbija kroz stvaranje prekograničnog proizvoda u sklopu vjerskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem prekogranične oblasti kao turističke destinacije, umrežavanjem i prenošenjem znanja i vještina.

"Vjerski i kulturni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Nikšić i Priboj. Budući da su ekonomske aktivnosti, između ostalog koncentrisane upravo na turizmu ova područja imaće koristi od valorizacije postojećih potencijala. Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da je diskreciono putovanje u slobodno vrijeme gdje je religija osnovni motiv za putovanje, gdje je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a odredište mjesto bogosluženja i hodočašća popularno u prekograničnom području", kazali su iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Naglasili su da poslije skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko nasleđe predstavlja značajan turistički resurs dvije zemlje koji treba njegovati, promovisati i koristiti.

"Kroz ovaj projekat je obuhvaćena adaptacija i opremanje istorijske vile u Nikšiću u svrhe hodočasničkog i kulturnog centra i izgradnja i opremanje Centra za posjetioce u Pribojskoj banji, brendiranje ciljanog područja kao turističke atrakcije, razvijanje itinerara za potrebe vjerskog turizma, kreiranje priručnika o vjerskom turizma kako bi se podržao razvoj ključnog proizvoda i doprinijelo njegovoj održivosti", dodali su u saopštenju.

Projektom je takođe bilo ovuhvaćeno i organizovanje zajedničke prekogranične konferencije na temu izazova u savremenom vjerskom turizmu i organizovanje prekograničnog seminara za podizanje kapaciteta turističkih radnika, prezentaciju kulturnog vjerskog i istorijskog nasleđa prekogranične oblasti.

Posebna pažnja, ističu iz Eparhije, posvećuje se zajedničkom podizanju kapaciteta kroz organizovanje treninga u oblasti ugostiteljstva.

"Pored toga, planirane su i dvije promo turističke ture unaprijeđenog vjerskog turizma programske oblasti i prezentacija prekogranične turističke ponude na turističkim sajmovima. U cilju promocije turističkih potencijala kreiran je promo materijal, takođe se radi i na dizajniranju promotivnih video zapisa i kolekciji suvenira."

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implenetiraju partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka, i Srbiji, Turistička organizacija Priboj i Eparhija mileševska.

"Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 410,430.38 EUR, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336,552.91 EUR", zaključuju iz Eparhije budmljansko-nikšićke.