21-09-2024

Izložba „Neke čudne vibracije” Mila Albijanića otvorena do 7. oktobra

Izložba „Neke čudne vibracije”u Mila Albijanića, otvorena je sinoć u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Dio govora Danke Mitrović:

Prije nego što se osvrnem na Albijanićevu umjetnost sa nekoliko riječi želim da izrazim zadovoljstvo što sam imala priliku da radim na ovoj izložbi.

Savremeno čovječanstvo boluje od straha da će nešto propustiti , i mada imamo na raspolaganju mnogo više mogućnosti nego ikada prije, izgubili smo sposobnost da istinski obraćamo pažnju na ono za šta smo se opredijelili. Slikarstvo Albijanića dopire do čovjekovih emocija koje je i sam zaboravio da posjeduje, od ravnodušnosti koju je stvorila sadašnjost. Ona crpi čovjeka i njegov osjećaj za prolaznošću, možda zato što je vječnost postala opsesija koja čovjeka vodi na pogrešan put. Zaboravili smo da uživamo u tako malim jednostavnim stvarima, koje čine sreću, poput ukusa hrane i razgovora sa prijateljima. Iz tog razloga nam slike predstavljaju veliki prozor kroz koji mi kao mala bića možemo da zastanemo i misli usmjerimo ka naslikanim figurama koje umjetnik nije slučajno stvorio, već je želio da predstavi dio svoje imaginacije, na taj način se poveže sa životinjama koje bi možda trebalo u nama da izazovu strah, ali su isto tako u meni oživjele san koji je odraz ljudskih osobina i onog što ne pokazujemo, skrivamo od sebe i drugih.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Biografija umjetnika Mila Albijanića

Mile Albijanić je rođen 19. oktobra 1963. godine u Bileći, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. 1990. godine diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na pedagoškom odsjeku kao nastavnik likovne kulture. Radio je neko vrijeme u prosvjeti u Bilećoj, zatim duži niz godina u Nikšiću, u školama i NVO sektoru, da bi od 2014. godine svoj život i rad vezao za Tivat. Imao je veliki broj samostalnih, kao i mnoštvo zajedničkih žiriranih izložbi. Pored slikarstva bavi se i poezijom.

Izložbu možete pogledati do 7. oktobra 2024. godine.