18-10-2024

Sedam mekih vještina koje će obogatiti vaš CV

Meke vještine, koje su u novije vrijeme redefinisane terminom “vještine moći”, nezamjenjivo su sredstvo za razvoj vaše karijere.

Sedam mekih vještina koje će obogatiti vaš CV | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Iako nijesu sve vještine jednake, soft skills kao grupa vještina obično imaju neke od najvećih vrijednosti, budući da se lako mogu prenijeti u više industrija, pomažu vam da napravite zaokret u karijeri i omogućavaju vam da zadržite posao i napredujete na ljestvici kada samo tehničke vještine ne bi bile dovoljne.

Šta su meke vještine?
Meke vještine su opšte, bitne vještine koje nijesu specifične za bilo koji određeni posao ili branšu, a koje poslodavci traže prilikom zapošljavanja. One su u suštini životne vještine, jer će vam trebati u svakoj situaciji, od svakodnevnih interakcija i odnosa do rukovanja ličnim obavezama, čak i izvan radnog mjesta.


Zašto su potrebne meke vještine?

Zanimljiva činjenica: jedan od sedam poslodavaca kaže da najvjerovatnije neće zaposliti Gen Z 2025. godine, a 60% navodi da je otpustilo Gen Z u protekloj godini, zbog njihovog osjetnog nedostatka mekih vještina i ponašanja na radnom mjestu, dok 90% vjeruje da bi mlađi radnici trebalo da prođu obuku kako bi usavršili svoje meke vještine i radnu etiku.

Vrhunske vještine koje su menadžeri za zapošljavanje pominjali kao nedostaju generaciji Z uključuju nedostatak kvalitetnog vladanja, loše komunikacione vještine i nedostatak organizacionih vještina.

Zbog toga je veliki prioritet za mlade profesionalce i diplomce ne samo da ih uključe u svoje biografije za buduće poslove, već i da naporno rade kako bi osigurali da ih razvijaju i da ih zaista demonstriraju.

Koje meke vještine trebam uključiti u svoj CV?
Možda ćete se zapitati koje su meke vještine najvažnije za staviti u svoju biografiju, CV.

Srećom, postoji brz i jednostavan način da identifikujete koje su meke vještine najvažnije da uključite u svoju biografiju. Sve što treba da uradite je da pregledate opis posla, a posebno odjeljak sa specifikacijama, da vidite koje kompetencije su potrebne osim teških ili tehničkih veština.

Na primjer, u uzorku oglasa za posao od Indeeda za ulogu početnog analitičara poslovne inteligencije, sljedeće vještine su navedene kao obavezne za njihovog idealnog kandidata:

“Potrebne vještine:

Kritički mislilac sa jakim analitičkim modeliranjem i tehničkim vještinama;
Raznovrsne i snažne komunikacijske i pismene vještine;
Ozbiljan fokus na detalje i praćenje;
Odlične vještine organizacije i upravljanja projektima;
Sposobnost efikasne komunikacije sa klijentima i internim timom;
Upravljanje osnovnim unosom podataka;
Poznavanje i solidno radno znanje sa Google dokumentima, Microsoft Excelom, CRM sistemima i Microsoft, PowerPointom i drugim potrebnim računarskim softverom.
Sposobnost napredovanja uz minimalan direktan nadzor/upravljanje”
Uz ove informacije, možete ili staviti ovaj odjeljak kroz generator oblaka riječi da izdvojite glavne teme, ili možete pitati ChatGPT koje su osnovne soft skills za ovu poziciju.

Ali čak i uz brzo skeniranje, lako možete prepoznati da su neke od glavnih mekih vještina potrebnih za ovo radno mjesto komunikacija, kritičko razmišljanje, saradnja i samomotivacija za rad na vlastitu inicijativu.

S obzirom na ovaj primjer, kako to možete ugraditi u svoj životopis?

Kao prvo, možete navesti jake komunikacione vještine, kritičko i analitičko razmišljanje i druge spomenute meke vještine u stručnom rezimeu vašeg CV-ja, kao i u odjeljku istaknutih vještina, koji bi trebao biti prema vrhu, prije dijela o istoriji zaposlenja.

Ovdje takođe možete napraviti korak dalje i detaljnije objasniti kako ste demonstrirali ove vještine u svakom dosadašnjem poslu. Na primjer, u odjeljku o svom radnom iskustvu, kada spomenete svoju posljednje radno mjesto pripravnika BI analitičara, mogli biste uključiti kako ste sarađivali s internim timovima i spomenuti pozitivne rezultate ili uticaj vašeg rada kao rezultat ove saradnje, kvantifikovane koliko god je to moguće (jer brojke govore više kada govorimo o vašim vještinama i prošlim postignućima).

I naravno, ako ste pohađali bilo koji kurs o LinkedIn Learningu, na primjer, da biste razvili svoje komunikacione vještine, međuljudske vještine ili bilo koje druge meke vještine u tom smislu, obavezno to uključite u svoj životopis, budući da pokazujete svoju predanost nastavku učenja.

Konačno, odjeljak o interesima ili hobijima vašeg životopisa može biti odličan način da pokažete svoje meke vještine. Na primjer, jeste li član nekog kluba ili grupe? Ovo govori poslodavcu da ste radili na usavršavanju svojih komunikacionih vještina.

7 mekih vještina koje bi trebalo da odmah stavite u svoj CV
Sada kada imate ovaj okvir, evo nekih drugih mekih vještina koje biste mogli razmisliti o uključivanju na različite načine u svoj životopis:

Rješavanje nesuglasica/konflikta u timu
Upravljanje interesnim grupama
Prilagodljivost
Vještine kreativnog razmišljanja
Vještine vođenja
Rješavanje problema
Emocionalna inteligencija
To su obično vještine koje se najčešće pojavljuju u opisima poslova i/ili su najpotrebnije poslodavcima, pokazuju podaci iz ankete Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2023, koja je analizirala najveće vještine tražene u narednih nekoliko godina.

Bez obzira na vaše meke vještine, pronađite kreativne načine da ih sve prikažete u svom životopisu i uvijek osigurajte, što je najvažnije, da su one zaista relevantne za posao za koji se prijavljujete.