18-10-2024

U Centru za hirurgiju dojke godišnje se operiše 400 karcinoma

U Centru za hirurgiju dojke Kliničkog centra Crne Gore godišnje se operiše skoro 400 karcinoma dojke, kazao je hirurg Vladimir Dobričanin. Gostujući u emisiji "Link" Dobričanin je kazao da su najčešći slučajevi pacijentkinje u šestoj i sedmoj deceniji života, ali i da su imali mladih pacijentkinja.

U Centru za hirurgiju dojke godišnje se operiše 400 karcinoma | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

"To su, uglavnom, novootkriveni slučajevi i slučajevi koji su ostali na prelazu jedne u drugu godinu. Najčešće su to pacijentkinje u šestoj i sedmoj deceniji života, međutim, imali smo i jako mlade pacijentkinje, imali smo i jednu mini epidemiju kasnim mjesecima proljeća i početkom ljeta sa jednom brojkom od nekih desetak slučajeva pacijentkinja koje su od 20 do 40 godina sa dijagnostikovnim karcinomima i dojke", kaže Dobričanin.

Mišljenja je, navodi, da je ovo posljedica nepostojanja skrininga tokom korone. Podsjeća da je skrining bio potpuno zaustavljen skoro godinu zbog čega se, kaže, sada suočavamo sa tim posljedicama.

"Malo su ljudi išli i kod ljekara u tim godinama, te dvije godine su bile jedna crna rupa zdravstvenog sistema u svijetu, a mislim da se sada suočavamo polako sa tim posljedicama", dodaje Dobričanin.

Objašnjava da stadijum zavisi od toga iz kog kraja pacijentkinje dolaze.

"Imamo vrlo često da iz ovog centralnog regiona dolaze žene koje su u jako ranim stadijumima, a to je posljedica postojanja skrininga za određene centralne opštine - to su Podgorica, Danilograd i Kolašin, dok imamo i žene koje dolaze u stadijumima koji su za nas u 21. vijeku neprihvatljivi. Međutim to je malo i ta zdravstvena neprosvijećenost i neodlazak od ljekara, malo i uticaj sredine i malo uticaj faktora kao što je obrazovanje, kao što su neki stereotipi", navodi Dobričanin.

Što se tiče dijapazona operacija, Dobričanin poručuje da rade apsolutno sve operacije koje su danas dostupne u čitavom svijetu, uključujući i sentilaminfno biopsije, subkutene mastektomije sa primarnim i sekundarnim rekonstrukcijama. Što se tiče preventivnih pregleda, Dobričanin poručuje da su oni jako bitni.

"Međutim nešto što moramo da edukujemo naše pacijentkinje i to da jednomjesečno nauče da tokom tuširanja urade samo pregled, jer je suštinski gotovo svaki tumor veličine 10 do 15 milimetara palpabilan, znači može da se napipa. Uglavnom može ako dojke nisu prevelike. Tako da je to jedan od onih elemenata koji je jako bitan jer javljanje na vrijeme je garant mnogo veće šanse, neuporedivo veće šanse za izlječenjem od karcinoma dojke", zaključuje Dobričanin.

Predsjednica NVO "Lantana" Sanja Jušković navodi da su tu NVO osnovale pacijentkinje oboljele i liječene od karcinoma dojke.

"Okupila nas je naša psihološkinja Damira Daša Murić i na tim edukativnim radionicama kroz razmjenu iskustava, priče, plača ali i smijeha zbližile smo se i došle na ideju jer smo vidjele da je psihološka podrška sve i da je psihološka podrška itekako važna svim ženama u fazi nastanka karcinoma, liječenja pa čak i nakon završene terapije. Tako da ono što mi planiramo to je da organizujemo edukativne radionice, tribine na kojima ćemo da zovemo stručnjake i da se pruža pomoć ženama u svim fazama bolesti", kazala je Jušković u "Linku".

Ističe da je "Lantana" dobila naziv po cvijetu lantani koji je zimzeleni cvijet i koji opstaje u teškim i hladnim vremenima.

"Negdje tako smo i mi prepoznate kao borci, kao preživjele, dokazale smo da smo opstale uprkos teškim uslovima. Ciljevi Lantane su jasni, to je podizanje svijesti u karcinomu dojke, prevencije, preventivni pregledi, edukacija o pravima i dostupnim terapijama, psihološka podrška naravno ženama i zdravi stilovi života. Jer imamo i tu saradnju sa NVO, pilate za sve, tako da mislimo da je u zdravom tijelu i zdrav duh i zašto da ne, to je nešto što je mnogo, mnogo važno. To je neka naša misija zajednička i ja se nadam uz pomoć naših uvaženih doktora, psihologa i ostalih da ćemo tu misiju izvesti do kraja i jednostavno poziv za sve žene", poručuje ona.

Naglašava i da imaju Instagram stranicu i poziva sve da im se jave bilo za kakvu podršku i pomoć.

"Neka od naš će naći vremena da izađe u susret, a nekad je dovoljan samo jedan sestrinski zagrljaj. Nažalost, to je statistika da nas je sve više, ali naša vrata su im otvorena jer naša parola je 'Zajedno smo jače'", zaključila je ona.

Izvor: RTCG