16-10-2024

Šest radnika sa najviše olova u krvi liječiće se u Beogradu

Šest lučkih radnika iz Bara, kod kojih je ustanovljena najveća koncentracija olova u krvi, sjutra će sanitetskim vozilom Kliničkog centra Crne Gore biti transportovani u Institut "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu.

Šest radnika sa najviše olova u krvi liječiće se u Beogradu | Radio Televizija Budva

(Foto: Port of Adria )

To je za "Dan" rečeno u podgoričkom KCCG. Ostali će ostati u KCCG radi dijagnostike i daljeg liječenja.

"Šest lučko-transportnih radnika Port of Adrije (PoA) kod kojih je ustanovljena najveća koncentracija olova u krvi biće upućeni u Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu, gdje će se obaviti dodatna ispitivanja. Pregled je planiran za četvrtak, 17.10.2024. godine. Transport radnika do Beograda će se obaviti sanitetskim vozilom Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)", kazali su iz KCCG.

Ostali radnici kod kojih postoji sumnja na intoksikaciju olovom, biće pregledani od specijalista interne medicine KCCG i toksikološkinje Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koja će biti angažovana kao konsultant.

Kako su "Vijesti" objavile ranije, 58 od 63 testirana radnika imaju povišen nivo olova u krvi, obraćali su se izabranim ljekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali pomoć nijesu dobili. Radnici "Port of Adria" privatizovanog dijela Luke Bar, između ostalog, rade pretovar ruda i teških metala.

"Vijestima" je juče rečeno da su se radnici testirali u privatnoj laboratoriji, jer, kako tvrde, ne postoji državna laboratorija ili bolnica u kojoj bi ih mogli testirati na povećan koncentrat olova.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je da je zabrinut zbog saznanja da su građani Bara u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko pokušao da zataška. On zahtijeva od nadležnih državnih organa da se hitno pozabave ovim problemom i građanima Bara, što prije ponude konkretne odgovore i održiva rješenja.

"Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama", rekao je Raičević.

On je podsjetio da su mjerenja koja je objavio CETI potvrdila da je još 2023. godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrijednost, o čemu je nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavijestila javnost.

"A saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje", kazao je Raičević.

Podsjetio je da je sa nivoa lokalne uprave početkom 2023. godine, odmah po saznanju da ovaj problem može da ugrozi živote mještana u blizini Luke, pokrenuta diskusija na sjednici Skupštine opštine, a delegacije Opštine i Skupštine posjetile su Luku Bar i upozorile rukovodstvo na pritužbe mještana i potencijalno ugrožavanje njihovog zdravlja praškastim materijama.

"Sa ove distance potvrđuje se, nažalost, najgora slutnja koju su nam građani tada iskazali", rekao je Raičević.

Dozvoljena vrijednost olova u krvi je 28, a prema izvoru ovog lista, kod dijela radnika ta vrijednost je tri ili više puta veća, dok jedan od njih navodno ima koncentraciju olova u krvi 119.

Iz Ministarstva zdravlja su 14. oktobra saopštili da su odmah po saznanju za ovaj problem, stupili u kontakt sa Institutom za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu, referentnom regionalnom ustanovom u oblasti zaštite stanovništva od jonizujućih zračenja i profesionalne toksikologije.

"Dogovoren je hodogram aktivnosti u cilju zaštite zdravlja pacijenata sa sumnjom na trovanje teškim metalom, a nakon što zaposleni iz barske Luke prođu dijagnostiku u KCCG", naveli su iz tog resora.

Oni su tada kazali da prvi rezultati analiza koje su poslate Institutu u Beogradu ukazuju da se radi o hroničnom procesu, te vrijednostima olova u krvi koje su u granicama dozvoljenog u odnosu na profesionalni angažman i izloženost zaposlenih na ovom radnom mjestu.

"Kako bi u potpunosti otklonili sve sumnje i u skladu sa medicinskom doktrinom i etikom ovaj proces zaokružili dijagnostikom i eventualnim liječenjem pacijenata već od sjutra u Kliničkom centru je organizovan prijem za prvu grupu radnika iz preduzeća "Port of Adrija", nakon čega će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski Institut "Dr Dragomir Karajović", naveli su u saopštenju Ministarstva.