12-07-2022

Sjutra izložba: Crna Gora na ilustrovanim razglednicama s kraja 19. i početka 20. vijeka

Sjutra u 18h u Umetničkom klubu „Zgrada Sunce“ biće otvorena izložba „Razglednice – Svejedoci epohe“. Na izložbi će biti predstavljene razglednice posvećene Crnoj Gori krajem 19.i početkom 20. veka i izdate pre 1918. godine. Izložba je posvećena Danu državnosti Crne Gore.



Na razglednicama se nalaze slike državnih simbola Crne Gore tog vremena, vedute gradova, duhovnih centara i istorijskih
mjesta, fotografije svakodnevnih prizora, kao i Crnogoraca u narodnim nošnjama.

Posebno mjesto zauzimaju zapleti koji se vezuju za dinastiju Petrović-Negoš koja je vladala Crnom Gorom u periodu 1697. - 1918. Biće predstavljena i rijetka razglednica sa alegorijskom slikom koja pokazuje izlaz Crne Gore na Jadransko more: „Crna Gora. Bar, venčanje sa morem.



Publika će videti francusku kartu „La Poste au Montenegro“, razglednicu objavljenu u Nemačkoj – grb Crne Gore i poštanske marke sa pecatima na njima, izrađene nakon donošenja ustava Kneževine Crne Gore 1905. godine (Ustav za Knjaževinu Crnu Goru) knjaza Nikole I Petrovića-Njegoša.

Zanimljive su razglednice sa himnom Crne Gore i državnom zastavom zemlje, sa portretima kralja Nikole I Petrovića-Negoša, objavljene u Rusiji pre 1917. godine.



Na izložbi su izložene razglednice koje odražavaju kulturu i život zemlje: „Breme naroda Crnogorska“, „Cetije. Crnogorski Tipovi: Guslar, Na svadbi i dr.

Izložba će trajati do kraja avgusta.