19-10-2024

Svjetski dan menopauze

Svjetski dan menopauze, koji se obilježava 19. oktobra, ustanovljen je kako bi se podigla svijest o menopauzi i njenom utjecaju na zdravlje žena. Ovaj dan, podržan od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Međunarodnog društva za menopauzu (IMS), ima za cilj educirati žene o menopauzi, njenim simptomima, te mogućim načinima liječenja i podrške.

Svjetski dan menopauze | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Menopauza je prirodna faza u životu žene, koja obično nastupa između 45. i 55. godine, kada dolazi do prestanka menstruacije zbog smanjenja hormona estrogena. Simptomi menopauze mogu varirati, ali najčešći su valunzi (osjećaj topline), noćno znojenje, promjene raspoloženja, problemi sa spavanjem i smanjena gustina kostiju (osteoporoza).

Obilježavanje Svjetskog dana menopauze fokusira se na sljedeće ciljeve:

Smanjenje stigme: Menopauza je često tabu tema u mnogim društvima, pa je važno otvoriti dijalog i smanjiti sram ili nelagodu povezanu s ovom fazom života.

Podrška ženama: Osiguravanje da žene imaju pristup tačnim informacijama i resursima koji im mogu pomoći da se nose s promjenama koje donosi menopauza.

Zdravstvena svijest: Fokus na preventivne mjere, poput pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i medicinskog praćenja, kako bi se smanjili rizici poput osteoporoze i bolesti srca, koji su češći nakon menopauze.

Obrazovanje i podrška od strane medicinskih stručnjaka igraju ključnu ulogu u omogućavanju ženama da kroz menopauzu prolaze sa što manje poteškoća.