12-04-2021

Uskoro redovna sjednica Skupštine akcionara HG Budvanska rivijera

Koje su osnovne izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mijesta, da li je istom povećan ili smanjen broj zaposlenih i kada se očekuje sjednica Skupštine akcionara HG "Budvanska rivijera" pitanja su koja je redakcija Portala RTV Budva uputila ovoj kompaniji, a odgovore prenosimo integralno.

Uskoro redovna sjednica Skupštine akcionara HG Budvanska rivijera | Radio Televizija Budva

Foto: HG Budvanska rivijera

Koje su osnovne izmjene u odnosu na dosadašnju organizaciju rada?

HG Budvanska rivijera: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Hotelske grupe usvojen je 2020. godine od strane Odbora direktora, a ne ove godine kako je navedeno. Uspostavljanje nove organizacione strukture, nakon devet godina koliko je proteklo od usvajanja prethodnog, bilo je neophodno iz više razloga.

Prevashodno je to nametnulo podizanje nivoa kategorije hotela u Grupi, nakon gotovo 40 miliona eura investicija u periodu 2009-2019. godine.

Podsjećamo, u tom periodu hotel Aleksandar je sa 3* doveden na 4*, Castellastva sa 2* na 4*, Slovenska plaža na 3* i 4*, Palas sa 3* na 4*. Hotel Palas Lux u Petrovcu, sa Gradskom kafanom je novitet u ponudi Grupe, kao i otvoreni bazeni hotela Aleksandar, sa pratećim sadržajima.

Gradska kafana hotela Mogren je povećala svoje kapacitete nakon adaptacije, a tri plaže na osnovu ugovora o zakupu funkcionišu pod menadžmentom HG Budvanska rivijera.

Dio imovine Grupe nakon podjele preduzeća prešao je u novonastalo preduzeće Sveti Stefan Hoteli.

Sve ovo, kao i novi trendovi u turizmu, novi sadržaji i nivoi usluga koji uslovljavaju nove pozicije stručnog kadra, ali i gašenje nekih prevazidjenih profila, uz zakonski rok za usaglašavanje sa novim Zakonom o radu su uslovili izmjenu Pravilnika.


Da li je novom sistematizacijom povećan ili smanjen broj zaposlenih u kompaniji?

HG Budvanska rivijera: Novi Pravilnik je baziran na uporednim iskustvima, a u samoj izradi pomogli su i stručni timovi renomiranih hotela iz kompanije koja je u značajnom udjelu i vlasnik u HG Budvanska rivijera.

Radi se o MK Group u čijem su sastavu hoteli Grand na Kopaoniku, Sheraton u Novom sadu, Kempinski u Savudriji i Portorožu.

Primijenjeni su i Opšti, obavezni i kvalitativni Standardi za hotele koji daju smjernice za broj zaposlenih za hotele određene kategorije.

Oni predviđaju, recimo, za hotele kategorije 4* 0,8 zaposlenih po smještajnoj jedinici, a za hotele kategorije 5* jednog zaposlenog po sobi.

Uz sve to, moralo se uzeti u obzir aktuelno vrijeme i izazovi koje ono nosi, visoka sezonalnost destinacije i upravljanje troškovima, posebno onim fiksnim.

Zato su novim Pravilnikom precizno definisane pozicije na neodređeno i određeno vrijeme kao i sezonski radnici, koji su po prvi put obuhvaćeni Pravilnikom.

Novim Pravilnikom je broj radnih mjesta na neodredjeno smanjen za 15%, i sada iznosi 263, a broj sezonaca se utvrđuje shodno kretanju na tržištu.


Kada se očekuje sjednica Skupštine akcionara HG "Budvanska rivijera"?

HG Budvanska rivijera: U toku su pripreme za redovnu sjednicu Skupštine akcionara koja će biti zakazana čim se utvrde svi izvještaji čije je usvajanje predviđeno i obavezno na svakoj redovnoj sjednici.

Nema razloga da ne bude održana u roku kako to Zakon o privrednim društvima nalaže.