28-10-2022

Vujičić podnio prigovor OIK: U zapisnik unijetI podatak koji odbornici su dobili mandat

Predstavnik izborne liste “Dr Božidar Vujičić - Građanska lista - Za bolju Budvu“, podnio je prigovor opštinskoj izbornoj komisiji na Zapisnik o radu opštinske izborne komisije, za utvrđivanje privremenih rezultata izbora odbornika, na biračkim mjestima u Opštini Budva broj, 31-01/2022.


Foto: Građanska akcija

Pored činjenice da se mandati kandidatima raspoređuju po redu kandidata na izbornoj listi i činjenice da se radi o zapisniku, kojim se utvrđuju privremeni rezultati za izbor odbornika, zapisnik o privremenim rezultatima izbora odbornika, na koji je podnijet prigovor, nije u sebi sadržao ni jedno ime i prezime ni jednog kandidata, koji je dobio mandat, naveo je Vujačić.

"Opštinskoj izbornoj komisiji, bio je više nego jasan podatak, nakon prebrojavanja glasova, koja lista je dobila koliko mandata i koji kandidati su dobili mandat. U zapisniku se navode podaci koliko je koja lista osvojila mandata, ne i koji su kandidati dobili mandate", kazao je.

On smatra da je opštinska izborna komisija u Budvi, kako vjeruje i sve komisije u lokalnim samoupravama u kojima su održani izbori, namjerno izbjegla da navede imena kandidata za odbornike u zapisniku, da bi se onemogućilo ostalim kandidatima na listi, koji nisu dobili mandat, da ulože prigovor, zbog diskriminacije biračkog prava.

"Poznato je, da kada birač glasa izbornu listu, daje svoj glas svim kandidatima na izbornoj listi, zbog raspodjele mandata po redosledu na listi, kandidati u vrhu liste dobijaju mandate, dok kandidati u donjem dijelu liste sigurno neće dobiti mandat. Zbog navedenog, podnijet je prigovor na koji opštinska izborna komisija nije u propisanom roku odlučila. Zakonom je propisano da ako opštinska izborna komisija ne odluči u propisanom roku, smatraće se da je prigovor usvojen, odnosno da opštinska izborna komisija donese novi zapisnik o privremenim rezultatima izbora odbornika, koji će pored podataka koliko je koja lista dobila mandata biti i navedeni podaci, koji su odbornici dobili mandat.
Opštinska izborna komisija je odbila prigovor, podnijeli smo prigovor Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore i upoznati smo da je prigovor prihvaćen i da će istovjetan biti ponovo usvojen, jer DIK smatra da je opštinska izborna komisija propustila da po prigovoru odluči u propisanom roku i da će uraditi istovjetan zapisnik ponovo, jer smatraju da je urađen ispravno u materijalnom smislu", ističe se u saopštenju.

Članovi DIK, premea rječima Vujačića, zaboravljaju na zakonsku obavezu iz člana 109 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koja propisuje da, ako opštinska izborna komisija ne odluči o prigovoru u propisanom roku, smatraće se da je prigovor prihvaćen i da je suprotno zakonu da donese istovjetan zapisnik.

"Očekujemo od opštinske izborne komisije, da uradi novi zapisnik, koji će pored podataka koliko je koja lista dobila mandata, sadržati i podatke koji su kandidati dobili mandate. Jedino tako bi postupili u skladu sa zakonom i prihvatili prigovor. Sve drugo, predstavljalo bi grubu zloupotrebu biračkog prava, od strane opštinske i državne izborne komisije. Zadržavamo pravo da, od momenta donošenja novog zapisnika, ponovo uložimo prigovor ukoliko u zapisniku ne budu unijet podatak, koji odbornici su dobili mandat", zaključio je Vujičić.