14-07-2024

Značajan rast prometa

Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona EUR ili 26 odsto planiranog iznosa.


Foto: Pixabay

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, blago je oslabio na 991,28 poena, dok je MONEX ojačao jedan odsto na 15.084,32 boda.

Promet je iznosio 419,1 hiljadu EUR i bio je skoro 30 puta veći od prošlosedmičnog. Značajnom skoku sedmičnog prometa najviše je doprinijela prodaja 5,13 hiljade akcija kotorskog Napretka za 355,89 hiljada EUR.

Dionice Napretka u petak su koštale 6,93 centa.

Rasle su akcije Plantaža 8,8 odsto na 16 centi, Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema blago na 5,37 EUR, odnosno 1,43 EUR, a Poslovno logističkog centra Morača neznatno na 4,01 EUR.

Gubile su dionice Port od Adrie 8,5 odsto na 14 centi i Crnogorskog Telekoma neznatno na 2,05 EUR.

Trgovano je i akcijama Hipotekarje nabke, Jugopetrola i ulcinjske Solane, koje su sedmicu završile na 5,9 EUR, odnosno 12,01 EUR i 1,99 EUR. Dionice Industriaimporta-Industriaimpeksa koštale su u petak 10,24 EUR, Luke Bar 29,25 centi, a Otrantkomerca 48 centi.

Izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta za drugi kvartal pokazao je da se u poređenju sa prvih šest mjeseci prošle godine, kada je potrošeno 36,69 miliona EUR, dinamika izvršenja ove godine poboljšala 66 odsto.

Zakonom o budžetu za ovu godinu planirano je 240,01 milion EUR za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi EUR.

Početkom sedmice Elektroprivreda je ponudila u zakup proizvodne kapacitete u kćerki kompaniji EPCG Željezara Nikšić, u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina.

Zainteresovani, kako je objašnjeno, ponude mogu slati do 24. jula.

Pravo učešća imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva, koje su registrovane i posluju u skladu sa zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. Odabrani zakupac zaključiće ugovor o zakupu, a u obavezi je da dostavi izjavu kao prilog da prihvta predlog ugovora. Nakon odabira najbolje ponude na osnovu ostvarenih bodova shodno kriterijumima, njen sadržaj će se unijeti u konačni tekst ugovora.

Kompanije koje se prijave dužne su da dostave preciznu ponudu za zakup proitvodnjih kapaciteta u skladu sa predlogom ugovora.

Rok za pokretanje proizvodnje je rok definisan u predlogu ugovora i mora biti prihvaćen izjavom ponuđača. Period zakupa minimalno je 15 godina, a maksimalno 50 godina.

Sredinom sedmice objavljeni su rezultati istraživanja Balkanske istraživačke mreže (BIRN), prema kojim je pet državnih elektroenergetskih kompanija u proteklih šest godina podijelilo preko 6,5 miliona EUR donacija i sponzorstava, dok je broj zaposlenih značajno uvećan.

Ukupni podaci pokazuju da je su Elektroprivreda, Crnogorski elektrodistributivni sistem, Crnogorski elektroprenosni sistem, EPCG Solar gradnja i EPCG – Željezara Nikšić u proteklih šest godina ostvarili poslovne prihode u iznosu od 3,49 milijardi EUR.

Rashodi u istom periodu su iznosili 2,81 milijardu EUR, dok su troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi bili 373,33 miliona EUR.

Iz BIRN-a su rekli da su kompanije odabrane zbog špekulacija u javnosti da se njihova sredstva koriste za političke potrebe onih koji su na njihovom čelu.

Sedmicu je obilježila i informacija da je Vlada u četvrtak razriješila izvršnog direktora kompanije ToMontenegro, Marka Anžura, te funkcije.

Vlada je donijela rješenje o imenovanju Vukadina Stojanovića za vršioca dužnosti izvršnog direktora kompanije, a imenovani su i članovi Odbora direktora među kojima su Tihomir Dragaš, Mitar Šušić, Aleksandra Gardašević Slavuljica, Petar Glomazić i Giuseppe Renga.

(Mina)