28-10-2024

Besplatne radionice tokom novembra i decembra u Petrovcu

JU Narodna biblioteka Budve nastavlja besplatne radionice tokom novembra i decembra i u Petrovcu, a koje će se realizovcati u prostorijama Osnovne škole Mirko Srzentić.


Foto: OŠ "Mirko Srzentić"

Radionica “Čitaj, istraži, pripremi i pokaži" koju vodi nastavnica Bojana Sinanović Spalević ponedjeljkom od 12.25 – 13.30h namijenjena je djeci uzrasta od 12-14 godina.

Radionica ima cilj da osposobi učenike da se nesmetano izražavaju i da bogateći rječnik razvijaju samopouzdanje prilikom samostalnog izlaganja. Uz zajednički odabir, nastavnik koji vodi radionicu i učenici, čitaće se i tumačiti poeziju i prozu, a zatim i stvarati tekstovi po ugledu na čitane. Dosadašnje iskustvo u radu sa djecom pokazalo je da se oni najbolje oslobađaju i izražavaju kroz nastup na sceni, što će biti konačni cilj ove radionice.

"Budućnost baštine" zanimljiva je radionica čiji je cilj da na interesantan način upozna djecu sa sa kulturnim nasljedđem Paštrovića i Budve. Kroz istraživanja starih, analiziranja i stvaranja novih zapisa, učenici stiču svijest o značaju zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Namijenjena je učenicima od petog do devetog razreda, a odvijaće se utorkom u terminu od 12.25h do 13.30h, a vodiće je nastavnice Mila Medin i Ivana Kurtović.

Radionicu "Matematika kroz igru" vodi nastavnica Šenida Kajević svake srijede od 12.25 – 13.30h, a namijenjena je djeci predškolskog i uzrasta od 5 – 8 godine. Cilj radionice je da djeci na zanimljiv način kroz raznovrsne aktivnosti bude predstavljen matematički sadržaj predviđen za ovaj uzrast i stvori mogućnost da mališani kroz novi pristup steknu nova znanja i vještine koja će im pomoći u snalaženju u raznovrsnim situacijama, kao i u navikavanju na novi prostor, pravila i poboljšanje grafomotoričkih sposobnosti.

“Iluminacija” jeste novopokrenuta radionica u Petrovcu u OŠ Mirko Srzentić koju će voditi edukator prof. Jelena Papović svake srijede počev od 6. novembra u terminu od 15.15 – 16.45h, a namijenjena je djeci uzrasta od šestog do devetog razreda.

Iluminacija, zaboravljena umjetnost, jeste srednjovjekovno oslikavanje knjiga sa dodavanjem pozlate. Dekorativno kroz floru i faunu urađeno inicijalno slovo, na osnovu antičkog slikarstva oslikane strane knjiga. Upravo je cilj baviti se ilustracijom pojedinih književnih djela, junaka književnih djela, ponajpre iz školske lektire. Radiće se u kombinovanim tehnikama, a nekad će se baviti i samim koricama određene knjige.