28-10-2024

Učenici JU SMŠ „Danilo Kiš” ostvarili značajan uspjeh na međunarodnom takmičenju biznis ideja

Na međunarodnom online takmičenju biznis ideja, održanom u organizaciji Dostignuća mladih iz Litvanije, timovi iz JU SMŠ "Danlo Kiš" iz Budve ostvarili su izvanredan uspjeh.

Učenici JU SMŠ „Danilo Kiš” ostvarili značajan uspjeh na međunarodnom takmičenju biznis ideja | Radio Televizija Budva

Foto: JU SMŠ "Danilo Kiš"/fb stranica

Predstavljajući preduzetničku sekciju svoje škole, dva budvanska tima, DeliFly i Nice Cream, prezentovali su inovativne projekte, takmičeći se sa 69 timova iz devet zemalja (Litvanije, Letonije, Bugarske, Ukrajine, Portugalije, Italije, Švajcarske, Srbije i Crne Gore). Posebno se istakao tim Nice Cream, koji je u finalu, zajedno sa još pet učeničkih kompanija, osvojio prvo mjesto.

Tim DeliFly, u sastavu Jasmin Murić, Uroš Babović i Dalibor Damjanović, predstavio je ideju dostavljanja lijekova dronovima. Iako su ispali u prvoj fazi takmičenja, mladi inovatori iz Budve pokazali su potencijal i kreativnost u rješavanju logističkih izazova zdravstvene zaštite. U drugom timu, Nice Cream, Damjan Gačević, Ilija Rafailović i Aleksander Medvedev su sa svojim sladoledom na bazi meda, prilagođenim osobama sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom, oduševili žiri i donijeli prestižnu pobjedu Budvi.

Osim inovativnih proizvoda, učenici su impresionirali izvrsnim znanjem engleskog jezika i vještinama prezentacije, gdje su se naročito istakli Dalibor Damjanović, Uroš Babović, Aleksander Medvedev i Damjan Gačević. Njihove prezentacione sposobnosti i poznavanje ekonomskih aspekata biznisa doprinijeli su sjajnom rezultatu, dok je mentor profesor Pavle Kentera pružao stručnu podršku i vođenje tokom priprema.

Ovaj značajan uspjeh na međunarodnoj sceni potvrđuje talenat mladih Budvana i pokazuje da Budva ima snažne predstavnike u oblasti preduzetništva, sa velikim potencijalom za dalje uspjehe.