28-10-2024

Bez nepravilnosti u sprovođenju zabrane upotrebe plastičnih kesa

Tržišna inspekcija Crne Gore izvršila je 160 kontrola u svim opštinama u proteklom periodu, sa ciljem provjere usklađenosti sa zakonom koji ograničava upotrebu određenih vrsta plastičnih proizvoda. Kontrole nisu otkrile nepravilnosti, a privredni subjekti su, kako za Radio Budva objašnjava tržišna inspektorka Marina Janković, bili u potpunosti pripremljeni za primjenu novih pravila.


Foto: Portal RTB/Arhiva

Kako ističe, zakonom je zabranjena upotreba plastičnih kesa debljine zida između 15 i 50 mikrona, dok su kese do 15 mikrona dozvoljene samo za pakovanje robe. Kese deblje od 50 mikrona smiju biti dostupne na mjestu prodaje i potrošači ih mogu kupiti kao bilo koju drugu robu.

"Na kasi se mogu vidjeti deblje kese od 50 mikrona, koje su skuplje, ali je formiranje cijena slobodno, te je izbor, da li će ih kupiti ili ne, na potrošaču", dodaje ona.

Pored toga, Rajković navodi da tokom inspekcija nije pronađena zabranjena ambalaža poput plastičnih štapića za uši, balone, slamke i posuđe od ekspandiranog polistirena, te da su alternativni proizvodi na bazi prirodnih materijala sve prisutniji. Kako ističe, pored maloprodajnih trgovina, kontrolišu se i proizvođači, uvoznici, trgovine na veliko, pa čak i ugostiteljski objekti ne bi smjeli da drže tu vrstu plastike.

“Za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od 1.000 do 40.000 eura za pravna lica, od 1.000 do 6.000 eura za preduzetnike i od 500 do 2.000 eura za fizička lica, a inspektori su obavezni da izreknu minimalne novčane kazne”, zaključuje Janković.

M.O.