23-07-2024

Budva privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući svojim istorijskim draguljima

Budva poznata je po svojoj bogatoj kulturno-istorijskoj baštini koja privlači posetioce iz cijelog sveta. Grad se ponosi impresivnim spomenicima kao što su manastiri, crkve, srednjovjekovne kuće i Stari grad, čiji bedemi pružaju spektakularan pogled na Jadransko more. Ovi bedemi predstavljaju pravi turistički dragulj, omiljeno mjesto kako za domaće posjetioce tako i za strane turiste.

Budva privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući svojim istorijskim draguljima | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Posjeta bedemima ove godine bilježi značajan rast u poređenju sa prethodnom, a kako je istakla Danka Mitrović za Radio Budva "Osjećamo se mnogo bolje od prošle godine, pogotovo zbog priliva turista iz raznih djelova svijeta, uključujući Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Španiju, Norvešku, Irsku i mnoge druge zemlje."

Na pitanje da li češće starogradske bedeme posjećuju individualno turisti ili organizovane grupe, ona je odgovorila sljedeće:

"Pa više individualni turisti, možda do desetak gostiju, jer što se tiče grupa, vjerovatno koliko smo primijetili oni imaju manje vremena i uvijek kad dođu da nas posijete i pitaju koliko treba vremena da se obiđu bedemi, a za njih je potrebno izdvojiti 15-ak minuta. Ove godine nam je otvorena i kapija sa druge strane, dok je prošle godine nije bilo pa su morali su da se vraćaju na isti ulaz", kazala je.

Ona je istakla da se uz kartu dobija brošura na tri jezika.

"Što se tiče obg dijela, uz kartu dolaze brošura na tri jezika, napisano lijepo istorijski. Što se tiče obilaska sa nama, možda se organizuje da iz muzeja se angažuju naši istoričari umjetnosti. Oni će rado izaći i susreti, prošetati se turistima da im objasne. Ali to do sad nisu tražili jer imaju brošuru, jer pitaju nas o kratkom tom istorijatu koji ih interesuje i onda nije bilo takvih pitanja.

Cijene su ostale iste i iznose 2 EUR

"Ulaznice, mogu slobodno da kažem simpolično iznose dva eura uz koju imate brošuru i možda kroz neki period budemo imali neke suvenire koje su replike iz muzeja. To će naravno biti posebna cijena, tako da gledamo da to malo sve unaprijedimo.

Budvanskom ličnom kartom ulaz je besplatan

"Mogu vam reći da smo u zadnje vrijeme baš smo prijatno iznenađeni sa djecom i ljudima koji žive u Budvi žele da posjete i naravno da je za njih ulaz besplatan.

Bedemi su uvijek šest mjeseci otvoreni, od maja do novembra, u zavisnosti od vremena, zaključila je ona.