16-10-2024

Mještani MZ „Prijevor-Seoce” i dalje čekaju na realizaciju ključnih projekata: Put proširen, trafostanica još na čekanju

Mještani Mjesne zajednice "Prijevor-Seoce" već godinama ulažu napore kako bi realizovali projekte koji bi im poboljšali kvalitet života u svom kraju. Predsjednik Savjeta MZ "Prijevor-Seoce", Ivo Marinović, istakao je da se situacija polako mijenja, ali ključni problemi ostaju neriješeni.


Foto: google.maps

„Put je proširen na nekim manjim dionicama, što je doprinijelo poboljšanju saobraćaja u odnosu na prethodne godine. Međutim, na izgradnju trafostanice čekamo već tri godine, iako je idejni projekat završen,“ rekao je Marinović u izjavi za Radio Budvu.

Prostor mjesne zajednice Prijevor-Seoce, prema njegovim riječima, predstavlja vrijedan dio opštine koji nije dovoljno valorizovan u turističke svrhe.

„Dio se pruža prema Italiji, a drugi dio ka Boki Kotorskoj, odakle se pruža fantastičan pogled. Nažalost, taj potencijal nije adekvatno iskorišten,“ istakao je Marinović, ukazujući na potrebu bolje turističke promocije ovog područja.

Mještani se posebno nadaju da će doći do rješenja za trafostanicu, jer je to od izuzetne važnosti za razvoj ovog kraja, pogotovo zbog sve većeg broja turista koji tokom ljeta dolaze u ovaj dio opštine.

„Sekretarijat za investicije obećao je rješenje, ali do danas sve ostaje na 'mrtvom slovu na papiru'. Projekat je završen prije dvije godine, a mi još uvijek čekamo. Sada čekamo usvajanje Prostornog urbanističkog plana (PUP) kako bi se definisala lokacija trafostanice. U međuvremenu, veliki broj stanovnika i turista trpi posljedice,“ dodaje Marinović.

On se osvrnuo i na probleme sa kojima se mještani suočavaju u vezi sa kancelarijama i infopunktom na Jazu.

"Imali smo kancelarije na Jazu, ali smo ih, usljed određenih problema, izgubili. Takođe, infopunkt je zatvoren. Nadam se da će se do sljedeće turističke sezone naći kompromis i rješenje za ovu siuaciju," rekao je Marinović.

On je istakao važnost infopunkta koji je otvoren u aprilu, naglašavajući da je njegova uloga bila ključna u olakšavanju prijave gostiju.

"Ovaj infopunkt se pokazao kao odlična inicijativa, jer smo na taj način rasteretili prilaz prema Starom gradu tokom špica sezone. Mnogi turisti su se zaustavljali kod tunela, umjesto da se muče sa gužvama u Budvi. Moram posebno zahvaliti direktoru Turističke organizacije, Nemanji Kuljači, koji je bio uporan da se infopunkt otvori, i u tome sam ga podržao. Turistima je važno da sve bude lagodno – došli su na odmor, žele da uživaju s porodicama, a ovako smo ih poštedjeli nepotrebnog gubljenja vremena i traženja parkinga u centru Budve", objasnio je Marinović.

Međutim, nesporazumi između NVO "Mrčevo polje" i NVO "Jaz" rezultirali su zatvaranjem infopunkta na Jazu.

"Zemljište na kojem se nalazi pomenuti infopunkt u vlasništvu je mještana ove mjesne zajednice. Nadamo se da će se spor uskoro riješiti, kako bismo do sljedeće turističke sezone ponovo imali funkcionalan infopunkt na Jazu", zaključio je Marinović.


D.B.