17-07-2024

Namirnice koje štite od UV zračenja

Ishrana bogata voćem i povrćem ljeti može da doprinese zaštiti kože od sunca.

Namirnice koje štite od UV zračenja | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels

Britanski naučnici su nedavno u svom istraživanju dokazali da osobe čija se ishrana bazira na voću i povrću imaju i zdraviju i sjajniju kožu. Taj učinak pripisuje se prvenstveno karotenoidima, crvenkasto-narandžastim pigmentima, čiji je najpoznatiji izvor šargarepa, ali i kajsije, dinja, zeleno lisnato povrće, bundeva i breskve.

Karotenoidi igraju važnu ulogu i u zaštiti kože od fotooksidacije izazvane ultravioletnim zračenjem sunca. Iako je, zbog vitamina I minerala, šargarepu dobro jesti sirovu, kuvanje povećava apsorpciju karotenoida u organizmu, kao i dodatak ulja, jer su karotenoidi rastvorljivi u mastima.

Za zaštitu očiju od sunca posebno se ističu karotenoidi lutein i zeaksantin iz zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać i blitva, ali i iz kukuruza, ističu stručnjaci.

Zbog visoke koncentracije aktivnih fitohemikalija glukozinolata, koji se u tijelu metabolišu u moćna antikarcinogena jedinjenja, nutricionisti, takođe, preporučuju brokoli, prokelj, karfiol i kupus.

Glukozinolati su djelotvorna jedinjenja i kad je u pitanju koža. Istraživanje na miševima je pokazalo da klice brokolija mogu da zaštite kožu od štetnog UV zračenja i time smanje rizik od pojave karcinoma kože, piše Indeks.

Visoko na popisu korisnih namirnica nalazi se i bobičasto voće zbog povoljnog učinka na zdravlje kože. Ono sadrži vitamine C i A, kao i minerale gvožđe, kalijum, vlakna, folnu kisjelinu i obilje fitohemikalija koje djeluju antioksidativno.

Crveno voće, na primjer, sadrži elagičnu kisjelinu koja smanjuje razgradnju odnosno propadanje kolagena, što je primarni proces tokom starenja kože.

(B92)