09-10-2024

Odgovor JU Muzeji i galerije Budve na tekst „Demanti potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokić”

Saopštenje JU Muzeji i galerije Budve, koje potpisuje direktorica mr Lucija Đurašković, prenosimo integralno.


Foto: arhiva portala

Obraćam Vam se u svojstvu direktorice JU Muzeji i galerije Budve sa molbom da saopštenje u nastavku objavite kao odgovor na tekst koji ste na svom portalu objavili dana 09.10.2024.godine pod naslovom "Demant potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokić".
Nisam informisana da li se ovaj "demanti" objavio i na drugim medijima na vašem javnom servisu.

Ovaj demanti, kako se navodi, je odgovor na objavljeni tekst “Dokić nezakonito imenovala Savjet Muzeja i galerije Budva?” na portalu Vijesti, koji Vaš medij nije ni objavio.

---

Drage sugrađanke i sugrađani, svi svjedočimo već duže vrijeme pokušajima partijske i svake druge torture koju određeni funkcioneri Opštine Budva, po nalogu svoje partijske centrale iz novoformirane grupe građana, vrše prema javnim ustanovama kulture u našeg gradu.

Ova javna ustanova jako dugo trpi ucjene, pozive, pritiske i otvorenu namjeru da se kompletan rad JU Muzeji i galerije Budve politizuje u cilju namicanja glasova od strane jedne grupe građana. Sve to se pojačava kako nam se približava dan izbora u Budvi.

Moram da primjetim činjenicu, koja cijelu stvar stavlja u polje besmisla ali i ogoljava namjeru kao i stanje u našem lokalnom servisu RT Budva - portal gradskog javnog servisa je objavio demanti gospođe Dokić na tekst koji sam nikad nije ni objavio. To stavlja postupanje kako gospođe Dokić tako i uredništva ovog portala na donju ljestvicu profesionalosti, a to nažalost nije prvi put.

Svoj angažman u ovoj ustanovi obavljam gotovo 40 godina i moram da priznam da sam se rijetko suočavala sa ovako beskrupuloznim i stalnim pokušajima da se ova stručna ustanova pretvori u partijsku podružnicu grupe građana koju, pored ostalih, nažalost, predvodi i potpredsjednica Opštine Budva.

U demantijuju saopštenja koje vaš mediji nije ni objavio izbjegnuto je da se potvrdi da je navedena Upravna inspekcija u svakom navratu konstatovala da se funkcija direktora vrši na zakonit način i da u vezi sa tim ne postoje dalje smetnje, za mene, u postupanju.

Upravna inspekcija takođe, što potvrđuje i objavljeni dopis, nije naredila nikom da taksiste i druge nestručne kadrove, koji odgovaraju isključivo jer su politički podobni, imenuje u Savjet. Upravna inspekcija nije naredila nikom da se za predstavnika kolektiva imenuje lice koje o tome nije znalo ništa i koje nije moglo biti imenovano.

I na kraju, Upravna inspekcija nije naredila da se zloupotrebljava Zakon i kontraverzni član 59. i da se za sebe prigrabe nadležnosti koje se nemaju!

Upravna inspekcija nikad nije ni pomislila na to da potpredsjednica Opštine Budva za sebe prigrabi nadležnosti Skupštine opštine Budva, jer na to nema prava, a naročito kad nam ne prijeti epidemija, opasnost po živote ljudi ili ogromna materijalna šteta, kako svima želi da predstavi gospođa Dokić, koja u kontinuitetu krši zakon i zloupotrebljava službeni položaj.

Ovdje pozivam predstavnike Opštine Budva, ogrezle u politici, da imaju u vidu da u Budvi i van politike postoji život kao i da su moral i čast i porodično ime i prezime mnogo ispred pokušaja da se sve pretvori u golu borbu za fotelju.

Imajući u vidu da sam čitav svoj radni vijeka posvetila kulturnom naslijeđu Budve, očuvanju i njegovoj popularizaciji, ne pada mi na pamet da nakon 40 godina dozvolim da neznanje pregazi znanje a nestručnost ljude koji su stručni.

Član 25. Statuta ustanove mi nalaže da obustavim sve nezakonite Odluke što sam ovog puta i učinila!

Kako sam kolege u Opštini Budva ranije obavestila, ponavljam ovdje, kao direktor i najodgovornija u kolektivu, jer mi je obaveza da štititm sve zaposlene, da smatram da je došao pravi trenutak da se danas kaže dosta, kao i da se stane na put bezakonju, gaženju svega što ima veze sa kulturom i uplivu gole politike u ustanove sa namjerom maltretiranja zaposlenih kako bi bili izborni instrumenti.

Dok rukovodim ustanovom neću dozvoliti da nestručni kadrovi i sateliti bilo koje grupe građana ili partije preuzmu upravljanje, te pojedinačno ili kolektivno Savjet, u proceduri koja je potpuno suprotna sa zakonom!


JU Muzeji i galerije Budve
Direktorica
Mr Lucija Đurašković, s.r.