18-10-2024

Protest protiv zlostavljanja životinja ispred Ministarstva poljoprivrede

Prvi u nizu performansa pod sloganom "Zaustavimo i kaznimo zlostavljanje životinja" održan je juče ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Podgorici. Naime, grupa aktivista, nevladinih organizacija i građana okupila se kako bi skrenula pažnju na loše uslove u kojima žive životinje u Crnoj Gori i predala niz zahtjeva nadležnim institucijama, sa rokom za odgovor od trideset dana.

Foto: NVO Ruka šapi/PrintScreen

Ovaj događaj je dio šire kampanje, koja je započela 4. oktobra na Međunarodni dan zaštite životinja, a koja će trajati do 10. decembra, Međunarodnog dana prava životinja. Kampanju organizuje neformalna grupa volontera u saradnji sa nevladinim organizacijama.

Cilj protesta je podizanje svijesti o problemu zlostavljanja životinja i pritisak na nadležne institucije da preduzmu konkretne korake u poboljšanju uslova za životinje. Učesnici su izrazili zabrinutost zbog loših uslova u kojima veliki broj životinja trenutno preživljava, navodeći da se aktivisti sa takvim situacijama suočavaju gotovo svakodnevno na terenu.

Organizatori su najavili da je ovo prvi u nizu performansa, te da će o narednim javnost biti blagovremeno obaviještena, pozivajući sve zainteresovane da se pridruže ovim događajima.