25-06-2024

Šest karakteristika zdravih porodica koje zaista čine razliku

Zdrave porodice se po mnogočemu razlikuju od nezdravih, a u nastavku donosmo najveće razlike.

Šest karakteristika zdravih porodica koje zaista čine razliku | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Kad god vodim treninge ili počinjem raditi s klijentima koji su na početku svog puta oporavka od porodične traume, volim da prođem i kroz neke osnovne karakteristike zdravih porodica. Ako ne znamo što je zdravo, teško je prepoznati što je nezdravo, prenosi Psychology Today.

Možda zvuči lako, ali zapravo mnogi od nas nisu svjesni što porodicu čini zdravom - ili normalnom. Riječi poput "zdravo" ili "nezdravo" postale su tako uobičajene, ali malo nas može opisati karakteristike potrebne za korišćenje ovih riječi u odnosu na porodicu. U nastavku donosimo šest najvažnijih koje čine razliku i kojima trebamo težiti.

1. Poštovanje zdravih emocionalnih i fizičkih granica

Što to tačno znači? Djeca i ostali članovi imaju privatnost, a svi članovi to razumiju i poštuju. U zdravim porodicama, roditelji obavljaju većinu emocionalnog rada sa svojom djecom modeliranjem empatije, samokontrole i primjerenog ponašanja kao odgovor na emocije ili stres. Uloga djece je da uče.

2. Posmatranje svakog člana porodice kao pojedinca sa svojim mišljenjem

Svako može imati mišljenje i svi članovi porodice trebaju poštovati i dopustiti drugima da slobodno kažu što misle. U okruženjima u kojima ima malo mjesta za različita mišljenja, uobičajeno je da djeca odrastu u odrasle osobe koje ne znaju ko su. Kad te uvijek uče kako i što misliti, normalno je da ne znaš kako to da radiš sam.

3. Postavljanje dosljednih, poštenih i dobi primjerenih pravila i očekivanja

Sve porodice imaju svoja pravila što je sasvim normalna stvar. Pravila koja su primjerena dobi i očekivanjima stvaraju okruženje bez zbrke i haosa. Budući da djeca još rastu i uče, roditelji ne bi trebali imati velika očekivanja od njih.

4. Zadovoljavanje potreba svake osobe

Svi se članovi trebaju brinuti za zdravlje i dobrobit drugih, ali na način prikladan njihovoj dobi. Roditelji trebaju pružati emocionalnu pomoć djeci; ne obrnuto. Drugi članovi takođe trebaju nastojati zadovoljiti potrebe ostalih članova porodice.

5. Svi se članovi porodice osjećaju sigurno

Djeca u zdravim porodicama osjećaju se sigurno učeći i praveći greške. Znaju da je to jedini način da nauče i da neće ništa ugroziti. Ljubav u porodici je bezuslovna.

6. Očekivanje grešaka i zdravo opraštanje

Članovi porodice shvataju da smo svi ljudi koji uče i rastu. Sukob se rješava na prikladan i siguran način, a odrasli stvaraju odgovarajuće načine za rješavanje nesuglasica.

Ove porodice istražuju greške kako bi ih razumjele i poboljšale, umjesto da posramljuju svoje članove zbog njih. Djeca shvataju da će biti kažnjena za neprihvatljivo ponašanje, ali i da će im biti oproštene greške, umjesto da im se godinama zamjeraju.

(Klix.ba)