26-07-2024

Sindikalne organizacije u Budvi udružene za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih

Na teritoriji Opštine Budva 18 sindikalnih organizacija je ujedinjeno sa zajedničkim ciljem, rješavanjem stambenog pitanja zaposlenih u Opštini, javnim preduzećima i ustanovama. U toku je prikupljanje preliminarnih podataka o stvarnim potrebama zaposlenih, kako bi se mogli planirati naredni koraci.


Bečići, Foto: Portal RTV Budva

"Za kupovinu stana za sada bi se opredijela 193 zaposlena", istakao je Momir Tomović iz Sindikata Vodovoda i kanalizacije u izjavi za Radio Budvu i dodao da će se benefiti koje sindikat ostvari odnositi na sve zaposlene, nezavisno od toga da li su članovi sindikata ili ne.

Sastanak predstavnika sindikata sa predstavnicima opštine održan je 15. maja. Opština je prepoznala problem i pokazala zainteresovanost za riješavanje istog.

"Ono što je najvažnije da je pokazana dobra volja sa naših strana. Dogovoreno je da se izvrši anketa kako bi smo imali neke polazne podatke o tome koliko je njih zainteresovano za dobijanje stanova i neke inpute za budući pravilnik. Anketa je napraljena, dogovoreno je da se zajednički napravi poslije toga eventualni sporazum između sindikalnih organizacija i Opštine. Anketa je napraljena i predata, ali i dalje je aktivana. Znači, zaposleni i članovi sindikata i oni koji to nisu mogu i dalje da izvrše anketu, a link mogu preuzeti od svog sindikalnog predstavnika", rekao je Tomović.

Prema njegovim riječima, u anketi se prijavilo 272 zaposlena u lokalnoj samoupravi i preduzećima.

"Neki od njih su riješili stamebna pitanja kojima nisu zadovljni. Za kupovinu stana bi se odredila 193 zaposlena. Svakako taj broj nije konačan i ne znamo da li bi, eventualno, u tom budućem prvilniku zadovoljili sve one koji su se prijavili", istakao je.

On je naglasio da je od ukupnog broja prijavljenih (272) 40% podstanara, dok njih 33% živi kod roditelja, što je, kako kaže, dosta veliki procenat.

"Da istaknem da smo dogovarali i išli sa konkretnim predlogom prema Opštini gdje smo predložili parcelu u Bečićima, jer nije ostalo puno urabaizovanih parcela. Ta parcela je urbanizovana i dosta velika i ima relativno velike koeficiente gdje može da se napravi preko 200 stanova, koji bi zadovoljili sadašnje potrebe u najvećem dijelu", kazao je Tomović.

Što se tiče finansija, postoji više varijanti, a najizvjesnije je kako kaže, da se Opština uključi kao invesitor gdje bi svakako imala tu povrat novca.

"U načelu smo se složili da to bude opštinski projekat, da nema potrebe da se uključuju nikakvi fondovi, zadruge sa nekog državnog ili centralnog nivoa, s tim da se moraju donijeti određeni akti i pravilnici u Skupštini. Tako da za sada, da bi se našla dobra volja i usmeni dogovori kokretizovali, potrebno je da se ti akti donesu na Skupštini. Do sad što se moglo, uglavnom se uradilo, slijedeći koraci su nakon formiranja Skupštine. Dakle, zeleno svjetlo postoji, ali dok se ne donese opštinska odluka i prije toga opštinski akti koji bi definisali način na koji bi se gradili ti stanovi i raspoređivali, svakako da ne može da se foramlizuje taj dogovor i da se kaže da je konačan", zaključio je Tomović.