28-10-2024

Dom za starije osobe u Petrovcu: Briga, posvećenost i otvorena vrata za zajednicu

U Domu za starije osobe u Petrovcu, koji vode časne sestre, pružena je sigurna i brižna njega za starije i iznemogle žene u zajednici. Nakon otvaranja novog objekta, kapacitet doma značajno je povećan, čime se omogućava prijem većeg broja korisnika.

Dom za starije osobe u Petrovcu: Briga, posvećenost i otvorena vrata za zajednicu | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Dom trenutno pruža skrb za 29 korisnica, uzrasne dobi od 50 do 99 godina. Njega započinje u ranim jutarnjim satima, oko 6:30, i traje sve do doručka. Tokom dana, korisnicama su dostupne različite rekreativne aktivnosti, poput ručnog rada, pjesme, plesa i drugih aktivnosti koje se organizuju nekoliko puta mjesečno. Svakog dana korisnice su pod nadzorom i u prisustvu sestara, čime se osigurava kontinuirana briga i pažnja", kazala je za program Radio Budve sestra Anđelina.

U popodnevnim satima, korisnice imaju užinu, dok je večera organizovana u 17 sati. Iako se suočava s manjkom radne snage, osoblje doma nastoji da zadovolji sve potrebe svojih korisnica uz maksimalnu posvećenost.

Procedura prijema i uslovi

Glavna sestra Đelina Preklušaj, koja rukovodi domom, nakon dugogodišnjeg iskustva u medicinskoj skrbi i gerijatriji u Austriji, na Kosovu i Africi, odgovara na najčešće postavljana pitanja o slobodnim mjestima i prijemu. Trenutno su u domu dostupna dva kreveta, ali zbog nedostatka radnika primanje novih korisnica je ograničeno.

Procedura prijema uključuje volju korisnika, medicinsku dokumentaciju, potvrde o vakcinaciji i fotokopije ličnih dokumenata. Posjete su omogućene svakodnevno od 10 do 17 sati, a dom u Petrovcu rado prihvata porodicu, prijatelje, volontere i sve dobronamjerne posjetioce.

"Vrata doma za starije osobe u Petrovcu su otvorena za sve koji žele da doprinesu zajednici i pruže podršku našim korisnicama," poručuje sestra Đelina Preklušaj, glavna sestra u domu.

Tekst priredila redakcija portala