29-03-2019

Najveći problem ove sezone biće zapošljavanje adekvatne radne snage

Tokom narednog mjeseca očekuje se otvaranje većine hotela na budvanskoj rivijeri, a prema najavama i trenutnom bukingu uspješne će biti i sezona i predsezona. Najveći izazov turističke privrede i ovog ljeta biće upošljavanje kadra.

Najveći problem ove sezone biće zapošljavanje adekvatne radne snage | Radio Televizija Budva

Prvi parametri nakon posjete sajamskim manifestacijama širom Evrope govore da će Crna Gora i Budva i ove godine imati kvalitetnu turističku sezonu.

Dobra avio povezanost i trenutni buking individualnih gostiju ukazuju da će i u predsezoni posjeta biti dobra.

"Znamo da ćemo već 21. aprila, za katolički Uskrs imati veći broj ljudi u Budvi, u hotelima posebno, ali i u privatnom smještaju jer pridodati su letovi ka Crnoj Gori, što je u osnovi najvažnije. Dostupnost desstinacije je nešto na čemu se radilo godinama i prilično se obnovio taj red ljetenja prema Crnoj Gori, tako da očekujemo jaču predsezonu od prošlogodišnje", kazao je Petar Ivković ispred Crnogorskog turustučkog udruženja (CTU).

I hoteli su spremni za početak sezone, a većina njih biće otvorena u aprilu.

"Mi hotelijeri na teritoriji opštine Budva svake godine na vrijeme počnemo sa pripremama, kako bi spremno dočekali sezonu, mada većina hotela koja radi čitave godine, uvijek je spremna", kazao je hotelijer Dejan Rađenović.

Iz hotelske grupe Budvanska rivijera kažu da se i ovogodišnje nezatvaranje hotela Palas tokom zimskih mjeseci pokazalo kao pravi potez.

"Zadovoljni smo rezultatima godišnjeg rada i hotela Palas i hotela Mogren, nadamo se će oni i u sezoni nastaviti sa dobrim radom, a ono što je važno napomenuti jeste da ćemo u aprilu otvoriti preostala tri hotela. Najprije hotel Aleksandar 3. aprila, zatim hotel Catellastva oko 20. aprila i hotel Slovensku plažu, 15. aprila", saopštila nam je PR Budvnske rivijere Jelena Klauđerović.

Glavni problem koji opterećuje turističu privredu, za sezonu 2019. godine jeste zapošljavanje adekvatne radne snage.

"Već postoje potrebe za zapošljavanjem, a odziv na date oglase je jako mali. Mislim da moramo naći rješenje za ovaj problem da ne bi došli u situaciju da zatvaramo objekte ili smanjujemo kapacitete, jer prosto nećemo moći da odgovorimo adekvatno na potražnju. Nijesu problem samo hoteli, problem su i restorani, takođe javlja se i problem nekvalitetne radne snage", ističe Rađenović.

Iz HG Budvanska rivijera kažu da je kod njih proces upošljavanja radne snage još uvijek u toku, te da imaju prijave potrebne radne snage, ali i da svi zainteresovani mogu svakoga dana do 15h da se jave njihovoj kadrovsjkoj službi ili da se informišu putem njihovog web sajta.

U gradu je iz dana u dan sve više turista, a sudeći po najavma njihov broj biće znatno uvećan u narednom periodu, pa bi grad trebalo urediti kako bi utisak gostiju bio što bolji.

"Vidimo na desetine započetih građevina i uvijek smo skeptični da li će te građevine biti završene prije početka sezone i u roku koji lokalna uredba predviđa. Mislim da bi rokove za završavanje započetih radova u periodu pred sezonu trebalo skratiti , za čak i mjesec dana ranije, kako bi se gradilišta zatvorila, i kako bi sve to doprinijelo ljepšoj široj slici grada", zaključio je Ivković.

Prema podacima TOB od 22.marta na rivijeri boravi 2.682 turista, što je za 70 odsto više nego za isti period prošle godine.