24-10-2024

Prevencija kao ključ: OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša” u borbi protiv vršnjačkog nasilja

U Osnovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša" ove sedmice održavaju se grupni roditeljski sastanci sa ciljem upoznavanja roditelja sa Planom prevencije vršnjačkog nasilja i mjerama koje škola sprovodi od početka školske godine. Sastanci, koji su interaktivnog karaktera, okupljaju članove uprave škole, stručne saradnike i roditelje.


Foto: arhiva, Portal RTV Budva

„Prvi korak je edukovati djecu da prepoznaju nasilje i osnažiti ih da ga prijave, jer ako ne znamo da se nasilje dešava, ne možemo ni riješiti problem“, izjavila je Suzana Vučićević za Radio Budvu.

Cilj ovih sastanaka je upoznavanje roditelja, od prvog do devetog razreda, sa preventivnim planom škole, dodala je Vučićević.

Poseban akcenat stavljen je na preventivne programe kako bi se spriječila pojava nasilja ili smanjila njegova učestalost. Tokom školske godine realizuje se veliki broj aktivnosti.

„Prije svega, tu su radionice u okviru Odjeljenskih zajednica koje organizuju odjeljenske starješine zajedno sa svojim učenicima. Zatim, vršnjački edukatori sprovode čitav set radionica u saradnji sa stručnom službom škole. Stručna služba pruža savjetodavni rad djeci sa neprilagođenim ponašanjem, emocionalnim poteškoćama, kao i djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, djeci iz RAE populacije i stranim učenicima“, objasnila je Vučićević.

Posebno je naglasila da je najvažnije prepoznati i prijaviti nasilje.

„Ako ne znamo da se nasilje dešava, ne možemo reagovati i pomoći. Zbog toga odjeljenske starješine prate atmosferu u svojim odjeljenjima tokom cijele godine i obavezne su da kroz razne radionice rade na prevenciji vršnjačkog nasilja.“

Vučićević je govorila i o kutiji povjerenja, još jednoj metodi putem koje djeca, koja ne žele otvoreno razgovarati o problemima, mogu anonimno prijaviti nasilje.

„Djeca mogu pod šifrom da se obrate vršnjačkim edukatorima, koji u saradnji sa stručnom službom daju preporuke kome dijete može da se obrati i kako da riješi problem“, pojasnila je.

„Djeca koja su žrtve nasilja ne bi trebalo da osjećaju strah, stid ili odbačenost. Naša uloga je da im pokažemo da prijavljivanje nasilja nije 'cinkarenje', već način da svi zajedno djelujemo i riješimo problem“, zaključila je Vučićević.

Na kraju, Vučićević je pozvala sve da daju svoj doprinos u suzbijanju vršnjačkog nasilja.


D.B.