18-08-2024

Upozorenje na nestabilne vremenske prilike

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju su saopštili da se u nedjelju 18.08. u popodnevnim i noćnim satima, a naročito tokom ponedjeljka 19.08. očekuju nestabilne vremenske prilike.

Upozorenje na nestabilne vremenske prilike | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Sa sjeverozapada i zapada se otvara visinska dolina, a u ponedjeljak se iznad Apeninskog i Balkanskog poluostrva formira ciklon uz priliv hladnijeg i vlažnijeg vazduha. U nedjelju u popodnevnim i noćnim satima, a naročito tokom ponedjeljka( 18. i 19. avgusta 2024. godine) očekuju se nestabilne vremenske prilike.

Na teritoriji Crne Gore u pojedinim mjestima očekuje se obilnija količina kiše za kratak period, takođe je moguć i buran razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom.

U naredna 2-3 dana se očekuje povremeno kiša, a lokalno mogući i jaki grmljavinski procesi praćeni olujnim vjetrom. Kao posljedica obilnije kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode -flashflood efekti. Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presecaju planinske kosine. Takođe, kratkotrajno je moguće otežano funkcionisanje redovnih aktivnosti.

Iz Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovali su na građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti spašavanje.

Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo.

"Takođe apelujemo na građane da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa trenutnom meteorološkom situacijom, da svoja vozila parkiraju na bezbednim mjestima, kako ne bi došlo do eventualnih oštećenja istih. Upućujemo i apel da svoja vozila ne parkiraju u koritu rijeke Grđevice kako ne bi došlo do oštećenja istih u slučaju bujičnih poplava", saopštili su iz Tim za zaštitu i spasavanje Opštine Budva.